Maastopyöräilykengät

Maastopyöräilykengät

Vuoristossa, cross country -kisoissa, stuntkuvauksissa ja pyöräilypuiston alamäkiajossa: maastopyöräilykenkien täytyy taipua moneen. Siksi pyöräilykenkiin on kehitetty erikoismalleja, jotka voi karkeasti klossillisiin kenkiin ja tavallisiin ajokenkiin. Shimano valmistaa sekä polkimia että niihin sopivia kenkiä. Muita valmistajia ovat Giro, Pearl Izumi, Sidi, Scott ja FiveTen.

Kiinteä hammastus vai mieluummin löysempi kiinnitys?

Maastopyöräilylajeissa cross country, enduro ja alamäkiajo monet urheilijat ovat jo vannoutuneita kalossikenkien käyttäjiä. Cross country -ajajat arvostavat suoraa ja hävikitöntä voimansiirtoa, kun taas alamäkiajajat arvostavat vakaata seisontaa, varmaa liitäntää pyörään ja toisinaan myös hyvää vaimennusta. Endurossa kaikki tämä on yhtä tärkeää. Harrastajat ja amatöörit valitsevat alamäkiajopainotteisiin lajeihin pääasiassa tasaisiin polkimiin tarkoitetut maastopyöräilykengät. Näiden kenkien etuna on hyvä pito polkimella ja mahdollisuus laskeutua milloin tahansa pois pyörän päältä ilman, että jalka jäisi polkimeen kiinni. Mutta ei niin hyvää ettei jotain huonoakin: näiden kenkien käyttäjät eivät voi vetää poljinta polkiessa.

Toiminnot ja tyylit

Kilpailuihin tarkoitetut pyöräilykengät ovatkilpapyöräilykenkien tapaan erittäin jäykkiä, ja niissä on hyvä pito. Pyöräilyretkille tarkoitetuissa kengissä etusijalla on mukavuus sekä ajettaessa että käveltäessä. Klassisiin all mountain -käyttötarkoituksiin suunnitelluissa kengissä on vahvat pohjat, joista on apua sekä pyörää työnnettäessä että sitä kannettaessa. Monet maastopyöräilykengät kestävät kuraa, vettä ja ajoalustan karheutta. Lisäksi ne ovat vettähylkiviä ja erittäin hengittäviä. Muodikkaita jalkineita ovat painovoimapyöräilijöiden pelkistetyt kengät: Dirt-pyöräilijät, slopestylerit ja alamäkiajajat käyttävät pyöräilykenkiään myös vapaa-ajalla. Siksi nämä trendikkäänä kannanottonakin toimivat kengät on suunniteltu mukavan rennoiksi.

Maastopyöräilykengät

Klossit ja kumiseokset

Maastopyöräilijöiden keskuudessa Shimanon SPD-järjestelmä ja Crankbrotherin Eggbeater-polkimet ovat hyvin suosittuja. Periaatteessa kaikki klossikengät sopivat kumpaankin järjestelmään. Ne ovat luotettavia, ja niiden käyttö on helppoa myös likaisissa ja märissä olosuhteissa.
Kun poljinjärjestelmissä oleva napsautusmekanismi pitää huolen siitä, että pyöräilijän ja pyörän välinen "liitäntä" on hyvä, tasaisissa polkimissa sen saa aikaan pyöräilykengän pohjan ja polkimen täydellinen yhdistelmä. Erikoiskumiseokset ja profiilipohjat, joita valmistaa esimerkiksiFiveTen, takaavat erittäin hyvän pidon, kengät suorastaan pureutuvat polkimien nastoihin.

Lisävarusteet

Monet kenkämallit on tarkoitettu tiettyihin käyttökohteisiin. Saatavana on esimerkiksi vuorillisiatalvikenkiä erittäin kylmiin olosuhteisiin, kengänsuojuksia sateessa ajoon ja pitkävartisia erittäin lujan pidon omaavia kenkiä vaikkapa vuoristopyöräilyyn. Kenkien valinnassa on hyvä pitää mielessä niiden konkreettinen käyttötarkoitus. Siinä missä kilpapyöräilijä arvostaa jäykkää hiilikuitupohjaa, maastopyöräilijä haluaa kenkiinsä pitävän pohjakuvioinnin ja hyvän sivuittaispidon. Kaikilla valmistajilla on myös omia mallejanaisille ja miehille.

€ 5 saman tien
Seuraavaa tilaustasi varten
Ei kiitos.