Kaasupatruunat - virtaa retkikeittiöön

Se, joka ottaa trekking-, vaellus- tai leirintämatkailureissulle mukaan kaasukeittimen tai kaasulampun, tarvitsee myös sopivia kaasupatruunoja . Reissua suunniteltaessa ja varusteita ostettaessa on muistettava ottaa huomioon erilaiset järjestelmät, sillä kaikki järjestelmät eivät ole keskenään yhteensopivia.

Retkikeittimien kaasupatruunat ovat joko venttiilipatruunoita tai pistopatruunoita.

  • Venttiilipatruunat kierretään kiinni suoraan keittimeen. Kierreventtiili on patruunan päällä, ja se avautuu vasta, kun liitäntäkappale on kierretty siihen kiinni. Venttiilipatruunan voi irrottaa retkikeittimestä kuljetuksen ajaksi. Keitinjärjestelmän voi siis purkaa osiin, jolloin se mahtuu pienempään tilaan, ja esimerkiksi vaelluksella sen voi jakaa useampaan rinkkaan.
  • Pistopatruunoissa ei ole omaa venttiiliä, ja ne avataan pistämällä ne kiinni keittimessä olevaan karaan. Tällaisen patruunan on oltava täysin tyhjä, ennen kuin se irrotetaan, sillä muuten kaasua virtaa ulos. Jos retkikeitintä käyttää taas vasta seuraavalla lomalla, pistopatruunasta varustetussa järjestelmässä kaasu virtaa ajan myötä tiivisteen läpi ulos. Pistopatruunoiden ehdoton etu on niiden hyvä saatavuus. Niitä on laajalti saatavilla myös tiettömien taipaleiden takana, ja niitä on monien valmistajien valikoimassa.

Mitä kaasua pullossa on?

Varsinaisen kaasukeittimen lisäksi myös käytettävällä kaasulla on merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. Tavallisimpia kaasuja ovat propaani ja butaani. Retkeilykäytössä niiden täyttöaste ja paloaika vaihtelevat. Perushintaan nähden suuret kaasupatruunat ovat yleensä edullisempia, mutta niiden käytössä nopea ja kevyt -periaatetta ei oikein voi soveltaa. Valmistajista Primus, Edelrid, Optimus, Jetboil ja MSR pitävät valikoimissaan patruunoita erittäin luotettaviin ja loppuun asti harkittuihin kaasukeittimiinsä ja -lamppuihinsa.

€ 5 saman tien
Seuraavaa tilaustasi varten
Ei kiitos.

Käytämme evästeitä, jotta verkkosivustomme käyttö olisi kätevämpää. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt eväisteiden käytön